מהי תסמונת הבניין החולה ואיך אפשר לטפל בה?
תסמונת הבניין החולה (באנגלית: SBS – Sick Building Syndrome ) הוא מונח המתאר מצבים שבהם דיירי בניין סובלים מהשפעות בריאותיות חריפות הקשורות לזמן שהותם בבניין, מבלי שניתן להצביע על מחלה או גורם מסוים שהביאו לכך. דו"ח של ארגון הבריאות העולמי משנת 1984 העלה כי על 30% מכלל הבניינים החדשים והמשופצים ברחבי העולם קיימות תלונות הקשורות לאיכות אוויר ירודה בבניינים.
נהוג לייחס את התסמונת לבעיות הנוצרות מחומרי בניין, תרכובות אורגניות נדיפות, עובש, אוורור לקוי, כימיקלים תעשייתיים וחוסר באוויר צח.
מדוע כל כך חשוב להכירה ולמה היא גורמת?
על פי מחקרים כ-80% מחייכם תבלו בתוך בניינים. "בניין חולה" הוא בניין שלא תוכנן כראוי ויכול להוביל לכאבי ראש, גירויים בגרון, באף ובעיניים, שיעול יבש, גירוד ויובש בעור, בחילה וסחרחורת, קשיי ריכוז, עייפות ורגישות לריחות.
מרגישים שהתופעה קיימת אצלכם במבנה מסוים ונעלמת אחרי שאתם יוצאים החוצה?
מזל טוב, הבניין שלכם חולה. "בניין חולה" יעשה גם אתכם חולים.
אז איך ניתן למנוע את התסמונת?
לרוב ההתמודדות עם התסמונת תיעשה בדיעבד, באמצעות הגדלת כניסת אוויר צח מבחוץ. יחד עם זאת כאשר מאמצים עקרונות של בנייה ירוקה, ניתן למנוע את הבעיה מראש. הבעיה תפטר באמצעות שימוש במוצרים ירוקים ואורגניים וחיסול התנאים המעודדים צמיחה של עובש.
גם כנסת ישראל הכירה בבעיה ואף ייחסה לכך חשיבות עליונה. תקנות של בניה ירוקה מאומצים ביתר קלות והיתרונות של הבניה הירוקה מצביעים על שיפור בתנאי הסביבה של מי שמשתמש בה, בנוסף לשיפור כלכלי.
קראו עוד על תסמונת הבניין החולה בדו"ח מיוחד שהוכן במחלקת המחקר של הכנסת.
חיפוי FIBCO הוא מוצר ירוק ושיטת הבניה היא שיטה ירוקה העומדת בתקן בניה ירוקה. החזית המאווררת שנוצרת לא מאפשרת הצטברות לחות, רטיבות ועובש על גבי הקיר ומונעת ממנו לעבור לתוך המבנה. כך באמצעים פשוטים אתם יכולים להיות רגועים שהבית שלכם לעולם לא יהיה חולה.